Wat is retro eigenlijk?

De term retro is in principe een vrij breed begrip. Wanneer we in de Dikke Van Dale kijken wordt het begrip als volgt omschreven: trend of mode, geïnspireerd op een verschijnsel uit het verleden.

En de beschrijving van het bijvoeglijk naamwoord luid:

van vroeger, maar opnieuw in de mode.

Bij retro producten wordt bij het ontwerpen of lanceren dus voornamelijk teruggegrepen naar een stijl of artikel dat afkomstig is uit het verleden. Vervlogen tijden wordt in feite nieuw leven ingeblazen. Dit kan zijn in de vorm van een exacte kopie van een bepaald product of ontwerp, maar meestal wordt er voornamelijk inspiratie gehaald uit en bepaalde tijd en krijgt het product een wat modernere look en feel mee. Een oud product wordt in feite in een nieuw jasje gestoken, maar de verwijzing naar de tijdsgeest van toen is erg duidelijk aanwezig.

Op vele verschillende soorten terreinen is het verschijnsel van de retro stijl terug te vinden. Denk hierbij met name aan architectuur, in de muziek en voor kledingontwerpen. Maar ook zeker voor gebruiksvoorwerpen is de retro stijl een populair thema. Wie kent er immers niet minimaal één interieurwinkel waar talloze retro meubels te vinden zijn, of de typische retro fietsen die weer helemaal terug van weggeweest zijn in ons straatbeeld. Minimalistische rijwielen zoals de zogenaamde fixed gear bikes, welke enkel de benodigde onderdelen bevatten om vooruit te komen. Geen tierelantijntjes, niet te veel poespas en lekker simpel. Hierin is een duidelijke teruggreep naar de jaren ’60 en ’70 te zien.

Wanneer kwam retro in de mode?

In Nederland en België kon je zo rond de millenniumwisseling een duidelijke opmars waarnemen in de retro-stijl. Dit was met name te zien in architectonische ontwerpen. Niet alleen werd vaak teruggegrepen naar woningbouwstijlen van vroeger voor nieuw te bouwen panden, ook werden er veel oude, leegstaande bedrijven opgeknapt en omgetoverd tot bijvoorbeeld woningen of winkels. Een mooi voorbeeld hiervan is de wijk genaamd Strijp-S. Dit voormalige bedrijventerrein in stadsdeel Strijp in Eindhoven (Nederland) behoorde vroeger toe aan elektronicareus Philips. Sinds het jaar 2000 zijn hier onder andere woningen gesitueerd en hebben bedrijven uit de creatieve sector zich er gevestigd.

Wat is nog meer typische retro?

Nog een typerend kenmerk voor de retro stijl is het terughalen van historisch taalgebruik. Zo worden bepaalde letters in een product- of bedrijfsnaam vaak vervangen zodat de Oudnederlandse schrijfwijze zijn intrede weer doet. Denk hierbij aan het vervangen van de lettercombinatie ui door uy, de s wordt een z en de d wordt een t. Daarnaast worden vaak termen gebruikt welke duidelijk refereren naar het verleden. Voorbeelden hiervan zijn veste, kordaat, kornuit, en dergelijke verwoordingen. Ook de vormgeving van logo’s, huisstijlen en specifiek kleurgebruik wordt aangepast aan de tijdsgeest waarnaar teruggegrepen wordt.