Typisch jaren ’70

Lange haren, felle kleuren een een heleboel foute mode zijn typische verschijnselen uit de jaren ’70. Maar daarnaast bood dit decennia natuurlijk nog veel meer kenmerkende gebruiksvoorwerpen. In dit artikel een greep uit de vele memorabilia uit deze hippie-periode.

Plateauzolen

Van dit typische schoeisel wordt vaak onterecht gedacht dat het ontworpen is in de 70’s. Echter gaat de geschiedenis van de plateauzool waarschijnlijk al terug naar de tijd van de Oude Grieken. Niet alleen de Griekse acteurs op het toneel droegen schoenen met een dikke laag kurk eronder, ook godin Aphrodite werd afgebeeld met dergelijk schoeisel aan haar voeten.

In de jaren ’70 werden plateauzolen echter zo immens populair dat niet alleen vrouwen de schoenen droegen, maar zelfs de heren zich overgaven aan de trend. Een mooi voorbeeld van de comeback van deze modetrend kun je zien in de jaren ’90, toen populaire meidengroep de Spice Girls de plateauzool weer ging dragen. In die periode werd zowat elk type schoen uitgevoerd in een variant met dikke zolen.

Zakrekenmachine

Amerikaans technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP) bracht in 1972 de eerste zakrekenmachine op de markt. Het was een klein en licht apparaatje van slechts 248 gram, en kostte in die tijd $395. Dit was een grote som geld in die tijd, en er werden dan ook slechts 300.000 stuks verkocht. Doordat de productie van rekenmachine in de loop der jaren verschoof naar Japan kwam de bijnaam zakjapanner in de mode.

Playmobil

Deze speelgoedlijn werd geproduceerd door de dochteronderneming

van Geobra Brandstätter, een firma uit het Duitse Zirndorf. In 1974 wordt dit alom bekende speelgoed voor het eerst geproduceerd en omvat een zeer divers aantal plastic poppetjes met de daarbij horende accessoires. Het speelgoed was bedoeld voor kinderen tussen de 4 en 12 jaar oud, maar er werden ook speciale sets ontworpen voor jongere kinderen van 1,5 tot 3.

De Duitse speelgoedontwerper Hans Beck kreeg de opdracht om een nieuw, klein speelsysteem de ontwikkelen. De reden dat het klein speelgoed moest worden kwam door de oliecrisis in 1974. Door de stijgende olieprijs werd het produceren van groot plastic speelgoed ook duurder. Olie is namelijk de grondstof van plastic. Het eerste speelgoedfiguur van Playmobil waarop patent aangevraagd had dan ook de grootte van een kinderhand, zo’n 7,5 centimeter.

Beck liet zich bij het ontwerpen inspireren door de tinnen soldaatjes waar voorheen altijd veel mee werd gespeeld. Hij kreeg het idee voor bepaalde eigenschappen van de Playmobil poppetjes door de gedragingen van kinderen te bestuderen. Zo kregen de figuurtjes een aantal bewegende onderdelen zodat ze van houding konden worden veranderd. Daarnaast hadden de gezichtjes van de poppetjes geen neus, omdat kinderen deze doorgaans ook niet tekenen op kindertekeningen.

Walkman

Op 21 juni 1979 bracht het Japanse Sony de eerste walkman op de markt. Met dit op batterijen werkende apparaatje kon men cassettebandjes afspelen en beluisteren via een hoofdtelefoon. Door de compactheid van het apparaatje was men in de gelegenheid naar muziek te luisteren tijdens het fietsen of wandelen, vandaar de naam walkman.

Officieel is de uitvinding van de walkman niet origineel, gezien Philips 16 jaar eerder al een soortgelijk apparaat ontwikkeld had waarmee men de compact cassettes kon afspelen. Het apparaat van Sony werd echter binnen zeer korte tijd immens populair in de jongerencultuur van die tijd.

Kleurentelevisie

In de jaren ’70 was de zwart-wit televisie al redelijk geïntegreerd in het gemiddelde huishouden. In het jaar 1967 werd echter een nieuwe uitvinding gedaan, namelijk de kleurentelevisie. Het duurde echter tot de jaren’70 voordat de kleurentelevisie voor het grotere publiek betaalbaar en beschikbaar werd. Gedurende de jaren die volgde werd het zwart-wit toestel gaandeweg vervangen voor de kleurentelevisie. Volgens het CBS was tien jaar na het uitbrengen van de kleurentelevisie zo’n 52% van de Nederlandse huishoudens in het bezit van een kleurentoestel, en in 1978 was dit al gestegen naar 61%. Het duurde echter wel nog tot de begin jaren ’80 totdat de voetbalverslaggevers niet meer aangaven welk team in licht en welk team in donkere shirts speelden.