Retro computerspellen

Dat bepaalde stijlen helemaal terug zijn van weggeweest kun je wel zien aan de vele computergames. Of het nu gaat om oude computerspellen uit de jaren ’80 en ’90 welke opnieuw enorm aan populariteit winnen, een Internet casino welke in een retro jasje gestoken wordt, of de nieuwste computergames met een jaren ’80 sountrack, retro is de laatste jaren helemaal hot and happening!

Atari

Wanneer je aan retro computergames denkt, denk je al snel aan de arcade-spellen van Atari. Atari Inc., zoals de Amerikaanse producent van deze spelcomputer heet, werd opgericht in 1972 door Ted Dabney en Nolan Bushnell. Ze werden na oprichting al snel één van de belangrijkste spelers binnen de computerspel-industrie van de jaren ’80. Met het spelletje genaamd Pong gooide ze toentertijd hoge ogen, en het feit dat dit spel thuis op een televisietoestel gespeeld kon werden maakte het immens populair.

Nintendo

Hoewel de meeste van ons Nintendo kennen van haar vele videogames en zogenaamde coin-opmachines (speelapparaten), bracht het sinds 1889 bestaande bedrijf in eerste instantie speelkaarten uit. Oprichter Fusajiro Yamauchi was een kunstenaar uit de Meijiperiode welke de karuta ontwierp. Hij richtte zich met name op de traditionele Japanse Hanafuda kaarten, welke dunner en kleiner zijn dan de speelkaarten welke we in de westerse cultuur kennen. Daarnaast staan de Hanafuda kaarten vol met zeer kleurrijke afbeeldingen van voornamelijk bloemen.

Het was pas in de tweede helft van de twintigste eeuw dat Nintendo zich op andere vlakken begon te begeven, waaronder met name speelgoed. Via deze weg kwam het bedrijf uiteindelijk uit bij de videogames in de jaren ’70, en brachten zij de eerste draagbare console uit in 1980. De Nintendo Game & Watch was geboren. Deze serie van draagbare consoles bestond uit 59 praktische elektronische lcd-spellen, en bevatte slechts één spel per console. Daarnaast bevatte de console een alarmwekker en een klok. De meest bekende game-titels van deze serie zijn toch wel Donkey Kong, Mario Brothers en The Legend Of Zelda.

Commodore 64

Deze uit 1982 stammende 8 bit homecomputer van het merk Commodore staat ook wel bekend onder de naam C64 of CBM64. De homecomputer dankt zijn populariteit en succes hoofdzakelijk aan de vele computergames welke speciaal voor het apparaat zijn ontwikkeld. Een aantal van de zeer bekende spellen voor de Commodore 64 zijn North & South, Prince of Persia en Lemmings.

Dat de computergames van de Commodore 64 nog steeds erg populair zijn, blijkt wel uit de grote schare enthousiasten hobbyisten, welke nog steeds hard- en software ontwikkelen voor de Commodore 64 computer. Zo kunnen de oude games bijvoorbeeld nog steeds gespeeld worden door de tussenkomst van een zogenaamde emulator in een modern besturingssysteem. Daarnaast zijn vele oude spellen ook terug te vinden op diverse websites, alwaar men de spellen naar hartenlust kan spelen.

Arcade spellen

Een arcade spel is een speelautomaat of speelkast welke men vroeger veel tegenkwam in onder andere cafés, restaurants, snackbars en speciale speelhallen. Dergelijke speelautomaten beginnen met werken zodra de speler een muntje inwerpt. Verwar een speelautomaat echter niet met een gokautomaat, want waar een gokautomaat bedoeld is om de speler geld te laten “verdienen”, is een speelautomaat enkel bedoeld als ontspanning. Diverse voorbeelden van arcade spellen zijn Space Invaders uit 1978, Pac-Man uit 1980 en Duck Hunt uit 1974. De opvolgers van de eerste arcade games uit de jaren ’70 en ’80 zijn de Photoplay kasten. Hier kan de speler tegen betaling spelle zoals Zoek de verschillen en Memory doen d.m.v. een touchscreen.