Wie houdt er nu niet van de sixties, the seventies en de eighties? Het zijn immens belangrijke periodes uit de 20e eeuw en worden omgeven met een zweem van weemoed en melancholie. In de huidige tijd zijn memorabilia en gebruiksvoorwerpen uit die tijd niet voor niets razend populair, en is de retro-stijl zeer geliefd in zowel het modebeeld, ons interieur alsmede bij alledaagse gebruiksvoorwerpen.

Zelf zijn we in ieder geval zeer gefascineerd door de jaren ’60, ’70 en ’80, en het is daarom dat we deze website hebben opgezet. We vinden het heerlijk om ons onder te dompelen in de tijd van belachelijk hoge plateauzolen, walkmans in de meest felle kleuren, tassen en jassen vol buttons met politieke leuzen en het vrijgevochten intellect. Daarnaast zijn we ook enorm geïnteresseerd in de gevolgen van bepaalde trends uit deze tijd.

Technologische hoogstandjes

In de huidige tijd waarin we leven lijkt het bestaan van allerlei technologische hoogstandjes namelijk een heel normaal verschijnsel. De meeste mensen kunnen haast niet wachten tot er weer een nieuw model uitkomt van hun favoriete mobiele telefoonmerk, of een nóg grotere televisie met een beeldscherm van nóg betere kwaliteit. Het lijkt alsof we tegenwoordig voor lief nemen dat technologie vaak veel tijd kost om te ontwikkelen, en worden al ongeduldig als het te lang op zich laat wachten. In de jaren ’60 tot en met het begin van de jaren ’90 was dit allemaal niet zo vanzelfsprekend. Het uitkomen van een nieuw elektronisch apparaat voor het grotere publiek was destijds echt nog wat bijzonders. Het bracht soms zelfs hele revoluties met zich mee. Denk maar eens aan het feit dat huisvrouwen in het bezit kwamen van een wasmachine. Hiermee wonnen zij uiteraard enorm veel tijd omdat ze niet meer uren achtereen met de wasteil in de weer hoefden. Woensdag wasdag werd hierdoor een uitstervend begrip, en de gewonnen tijd kon vervolgens weer besteed worden aan andere zaken zoals een bijbaantje.

Door dergelijke veranderingen kreeg een gemiddeld gezin een stuk meer te besteden, en werd de vraag naar luxeproducten uiteindelijk alleen maar groter. Ook de massaproducten van artikelen kwam in opkomst. Hele fabrieken spitsten zich toe op één specifiek gebruiksvoorwerp, stuk speelgoed of vervoersmiddel. Dit alles tezamen heeft een flinke ommezwaai gebracht in de dagelijkse levenswijze. Een waarvan we tot op heden nog steeds de vruchten plukken, maar waarvan we ook de gevolgen zullen moeten dragen. Massaproductie en de huidige consumptiemaatschappij zijn natuurlijk een flinke last voor het milieu geworden, en ook de alsmaar groeiende plastic afvalberg is hiervan een zeer nadelig gevolg.